-

Výzva k osobě Jiřího Šlitra

Výzva ke sběru vzpomínek na Jiřího Šlitra, při příležitostí blížícího se 100. výročí narození. Máte předměty související s životem a tvorbou Jiřího Šlitra? Přineste nám je do muzea, pomůžete tak zachovat jeho osobnost.

-
Muzeum krajky Vamberk

Jaroslav Prášil: Len - Náramky - Perle

Jaroslav Prášil vedl Ateliér přírodních materiálů v rámci Fakulty užitého umění a designu na ústecké Univerzitě J. E. Purkyně. Lidovým řemeslem je ostatně zaplněna nejen jeho mysl, ale též jeho roubená chalupa v Českém středohoří, kde tráví většinu svého času. Právě tady vznikají jeho paličkované náramky a jiné originální šperky. Vše si dělá sám a ručně. Od pěstování lnu přes jeho odsemenění, rosení, lámání, vyčesávání a spřádání na kolovratu až po vlastní paličkování. Vztah k lidové tvorbě získal už v dětství. Byl studentem ateliéru sklářského výtvarnictví, rád se však chodil dívat pod ruce spolužaček z ateliéru textilu věnujících se krajkám. Omezit tvorbu Jaroslava Prášila jen na paličkování by však bylo velkým zjednodušením. Kombinuje materiály, tiskne grafické listy, ale také plete košíky a pomlázky. Jeho tvorba byla oceněna na výstavách doma i v zahraničí.

Sýpka - Muzeum Orlických hor

Velikonoce v Sýpce

Oblíbený jarní program vycházející z velikonočních lidových tradic. Pletení pomlázek, malování kraslic různými technikami, velikonoční dekorace, drátkování a další.